Achtergrondsituatie

(Maya)vrouwen hebben het zwaar in de machocultuur van Guatemala. Sommige mannen verdrinken vaak een groot deel van het karige familie-inkomen. Vrouwen krijgen daardoor vaak (te) weinig geld van hun echtgenoot om goed voor het gezin te kunnen zorgen. Maar heel weinig vrouwen hebben een eigen inkomen. Naar schatting 70% van de Mayakinderen is chronisch ondervoed doordat het basisdieet bestaat uit niet veel meer dan tortilla’s en zwarte bonen. Groenten, vruchten en vlees worden weinig gegeten. Door de ontbossing vergt het verzamelen van brandhout steeds meer tijd (of het brandhout moet gekocht worden van het karige familie-inkomen). Normaal wordt op een open vuur gekookt. Dit vergt veel brandhout en is door de hevige rookontwikkeling slecht voor de gezondheid. Er gebeuren daarnaast ook regelmatig ongelukken door  het werken met een open vuur. Vooral kleine kinderen worden hiervan het slachtoffer.

Wat doen wij?

De Stichting Guacamaya helpt vrouwen met het opzetten van een groentetuin. Zij krijgen tegen bijdrage van een geringe bijbetaling een rol kippengaas voor het maken van een omheining voor hun groentetuin. Zij nemen deel aan korte cursus over het planten en onderhouden van de groentetuin. Zij ontvangen wat zaden, groenteplantjes en papajaplantjes. Daarnaast wordt de kippenhouderij productiever gemaakt door vrouwen te helpen met het opzetten van een deugdelijk kippenhok. De ontvangende familie dient voor het benodigde hout te zorgen en krijgt vervolgens een stuk gaas, golfplaten en een waterbak. Zij krijgen tevens voorlichting over het beter verzorgen van de kippen. De meeste vrouwen hebben kippen, maar die zijn nauwelijks productief omdat door een gebrekkige verzorging met name de kuikens snel doodgaan en door afwezigheid van een deugdelijk kippenhok ook volwassen kippen kwetsbaar zijn voor slechte weersomstandigheden en allerlei roofdieren zoals de algemeen voorkomende buidelrat.

De stichting heeft in 2014 ook meer dan 100 vrouwen geholpen met het opzetten van een kleine eendenhouderij door hen drie jonge eenden te geven en hen te vertellen over de voordelen van eendenhouderij. Het grote voordeel van eenden is dat deze sterker zijn dan kippen, zo zijn ze niet gevoelig voor verschillende besmettelijke ziektes die met enige regelmaat een slachting veroorzaken onder de lokale kippen. Eendjes zijn ook sterker dan kuikentjes en beter in staat voor zichzelf te zorgen. Het project is erg succesvol verlopen en er zijn verschillende vrouwen die een jaar geleden met drie jonge eenden zijn begonnen en inmiddels meer dan 30 eenden hebben. Door vrouwen te helpen met het opzetten van een groentetuin, het productiever maken van de kippenhouderij en het helpen met een eendenhouderij kunnen zij het eenzijdige basisdieet van tortilla’s met bonen verrijken en een overschot aan groenten en kip of eend verkopen waardoor zij een eigen bron van inkomsten hebben en daardoor minder afhankelijk worden van hun man.

Een hout besparend fornuis gebruikt zo’n 60% minder brandhout.

De afgelopen jaren zijn veel Mayavrouwen ook geholpen met brandhout besparende fornuizen. Zij kregen tegen betaling van een kleine eigen bijdrage de beschikking over een brandhout besparend fornuis. Het fornuis gebruikt veel minder brandhout wat veel tijd en/of geld bespaart. Er is veel minder rookontwikkeling wat beter is voor de gezondheid van de kokende vrouwen en daarnaast is het fornuis ook veel veiliger in het gebruik dan het koken op een open vuur. Door de verminderde behoefte aan brandhout wordt ook veel bos gespaard.