Achtergrondsituatie

Zo’n 70% van de Mayakinderen is chronisch ondervoed. Het eenzijdige basisdieet bestaat voornamelijk uit tortilla’s (gemaakt van mais) en zwarte bonen. Groenten worden (te) weinig gegeten. De meeste kinderen krijgen te weinig vitamines en mineralen binnen en veel, met name zwangere (Maya)vrouwen, lijden aan bloedarmoede.

Wat doen wij?  

De Stichting Guacamaya heeft een lesprogramma ontwikkeld om kinderen te enthousiasmeren een eigen groentetuin op te zetten en meer aandacht te geven aan de verzorging van de kippen. Het lesprogramma ‘de moeder van Juanito en Maria is ziek’ bestaat uit een werkboekje met vijf verhaaltjes. In het eerste verhaaltje blijkt dat de zwangere moeder van Juanito en Maria ziek is en aan bloedarmoede lijdt.

Chaya is zeer rijk aan vitamine A, vitamine C, ijzer en calcium en behoort tot de meest voedzame groentes ter wereld.

Juanito en Maria horen van hun oom Carlos over chaya, een plant met zeer voedzame bladeren die in Mexico gebruikt wordt als medicijn voor bloedarmoede. Juanito en Maria planten niet alleen chaya, maar ook andere groenten. Ze geven ook meer aandacht aan de verzorging van de kippen. Zij maken regelmatig soep met veel groenten voor hun moeder en die knapt langzaam weer op en bevalt dankzij de goede zorgen van haar kinderen uiteindelijk van een gezonde dochter met de naam Eva. Gekoppeld aan de verhaaltjes zijn een aantal opdrachten over o.a. goede voeding en het voorkomen van ziektes. Als onderdeel van het programma maken de leerlingen in het centrum een klein kippenhokje van bamboe. Dit kippenhokje kan gebruikt worden om een hen met kuikens in te huisvesten waardoor de sterfte van kuikens drastisch beperkt kan worden. Na afloop van het programma krijgen de kinderen een stuk gaas, wat plantjes en zaden om zelf een groentetuin op te zetten. Door het opzetten van de groentetuin en het productiever maken van de kippenhouderij wordt het basisdieet verrijkt en ondervoeding vermindert.

De stichting stimuleert ook het houden van eenden omdat eenden minder gevoelig zijn dan kippen en de eendenhouderij ook een bijdrage kan leveren aan een gevarieerder dieet. HBO-studenten moeten verplicht een gemeenschapsproject opzetten, het zogenaamde seminario. Doorgaans komen de studenten niet verder dan het plichtmatig schoonmaken van een gemeenschappelijk terrein of het plichtmatig planten van enkele boompjes. in 2014 is een groep studentes geholpen die families wilden helpen bij het opzetten van een groentetuin. Dit was erg succesvol en in 2015 kreeg dit project een vervolg en liet onder andere Martha zien wat bereikt kan worden met goede wil. Dit project is inmiddels verder uitgebreid en in 2016 zijn zo’n 80 families geholpen met het opzetten van een groentetuin door studenten van verschillende Hbo-opleidingen. Het project wordt inmiddels ook uitgevoerd in de armste buurt van San Benito, de grootste stad in het gebied.